GESCHIEDENIS
Moeder Cicindria
Reeds 120 jaar geleden werd de eerste Truiense “Hoogstudentenclub” opgericht. Ze droeg met fierheid de naam van “Moeder Cicindria”, genoemd naar de gelijknamige rivier die dwars door Sint-Truiden stroomt, onder de Beekstraat en de St-Trudo Abdij.
Deze Truiense club werd opgericht in 1898, heeft als “colores” blauw-geel-blauw, en is meteen de oudste studentenclub van gans Limburg (Hesbania werd bvb opgericht in 1899).
De volgende decennia maakte deze club gans Zuid-West Haspengouw onveilig, en elke Truienaar met wat naam en faam wou ten allen prijze ooit senior zijn van deze illustere club.
Jammer genoeg moest deze club zoals zo velen andere studentenclubs in Leuven enkele jaren pauzeren omwille van het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. Na de wereldoorlog werd het clubleven niet meer hervat en verdween Moeder Cicindria in de vergetelheid.
Tot in 1980 Miel Goris, samen met een 15-tal enthousiaste Truiense hoogstudenten de club nieuw leven inblies. Het werden prachtige jaren. Meteen groeiden de club uit tot de Limburgse club met het grootste galabal (400 deelnemers). Voor het galabal begon, werd elk jaar een foto genomen, en de foto van dat eerste jaar hangt nog steeds in “Den Boule”, aan de trapjes naast de toog omhoog, recht voor je. Een ander hoogtepunt was de jaarlijkse deelname aan de Truiense karnavalstoet op Verloren Maandag met een zelf in elkaar getimmerde praalwagen. Tijdens het galabal was iedereen galant in avondkledij, tijdens carnaval in labojas en bierpot om de hals. Wat een club!
Tijdens het Lustrumjaar (1982-83) werd er een plaatje opgenomen met een zelf gecomponeerd carnavalsliedje op de A-kant, en ons clublied op de B-kant (“Het cicindria lied”). Het verkocht erg goed, en bracht veel centen in kas. Dat jaar was Luc Heylands senior, en dat jaar was Cicindria alomtegenwoordig, en onwaarschijnlijk rijk.
Cicindria was toen een “thuisclub” die dus alle Truiense hoogstudenten verzamelde, waar ze ook studeerden. De Truienaars die in Leuven studeerden waren toen lid van Hesbania (tijdens de week in Leuven), en van Cicindria (tijdens het weekend). Dit veroorzaakte toch wel een gezonde competitie, en al snel stak Cicindria zelfs Hesbania de loef af. Na enkele jaren namen de Truienaars van Cicindria gewoon de macht over bij Hesbania.
Er was destijds tevens een verbroedering met een Nederlandse club uit Maastricht, met de naam “De Bok”. De Hollanders kwamen steeds massaal naar ons galabal, en veel knap Hollands vrouwvolk in hun kielzog. De Truienaars hadden daar natuurlijk geen probleem mee, integendeel. Vele Truienaars bewaren tot op vandaag uitstekende herinneringen aan die verbroedering. Opgelet, Moeder Cicindria was wel een echte traditionele club, volgens het boekje. Dus geen meisjes op onze clubavonden, en alle rituelen strikt volgens de Leuvense codex. Clubavonden vonden aanvankelijk plaats in de “Vogelstruys” in de Rijschoolstraat (naast zaal Manège), nadien in de kelder van café “The Pub” op de Grote Markt, tenslotte in het scoutslokaal aan het park, want we waren met te veel. Toch zal de club in 1988 opnieuw (tijdelijk) ter ziele gaan.
Heel wat huidige Truiense 50-ers (en nog veel ouderen), allen belangrijke namen in het Sint-Truiden van vandaag, waren lid van deze club.
De oudst bekende Cicindria senior is advocaat Valentin Knops, woonachtig op de Varkensmarkt. Een ander illustere senior was Guy Lambeets, advocaat, voormalig voorzitter van STVV, schoonvader van Marc Wilmots. Hij heeft in 1980 nog mee geholpen met de installatie van Miel Goris als heroprichter-senior. De lijst van oud-leden en bekende truienaren is nog veel langer.
Ad multos annos,
Ut vivat, crescat floreatque Moeder Cicindria!
​
​
Moeder Kanarie
​
In februari 2016 ontdekten enkele vrienden uit St-Truiden dat er ooit een studentenclub voor Truienaars had bestaan. Omdat ze het gevoel had dat er nood was aan zulke club, besloten zij om er zelf terug ééntje op te richten. Omdat ze de voeling met de naam ‘Cicindria’ wat kwijt waren, werd er geopteerd voor een naamsverandering naar “Moeder Kanarie”. Zo zag op 23 februari 2016 Moeder kanarie het levenslicht. In deze eerste weken werd ook het nieuwe schild ontworpen. Het linkerveld bestaat uit de tweekoppige adelaar en een appel. Het rechterveld bevat een Zirkel. Deze zirkel is gebaseerd op de oude Moeder Cicindria zirkel met een K aan vast gemaakt.
​
Er ontstond een vaste kern van zes leden die samen dingen organiseerden. Ze begonnen met enkele avonden te organiseren waarbij ze samen kwamen en naar de voetbal keken. Langzaamaan groeide het gezelschap en iedere week kwamen verschillende mensen van St-Truiden samen. Vervolgens groeide ook ideeën om wat meer gevarieerde activiteiten te doen. Vermits St-Truiden een stad is om trots op te zijn, wilden ze de streek wat promootten en zo vond de eerste ‘Truiense Bierkes en kezekes avond’. Dit bleek een onverhoopt succes. Vervolgens bleven ze iedere week activiteiten organiseren waar iedereen van St-Truiden maar ook sympathisanten welkom waren. Er was voor ieder wat wils van een pokeravond tot een avondje bowlen.
​
Bij de start van het academiejaar 2016-2017 trokken ze alle registers open en begon een heuse wervingscampagne. En met succes! Dit leidde tot een groot aantal schachten. In deze periode was er ook een kortstondige samenwerking met STVV. Samen werden de ‘STVV students day’ georganiseerd. Op deze avond hielp Moeder Kanarie Stayen vullen met 400 Leuvense studenten. Op 18 april 2017 volgde een nieuwe mijlpaal met de ontgroening van de eerste lading schachten. Hierbij werd ook de website voor het eerst onthuld.
​
In de volgende jaren bloeide en groeide Moeder Kanarie. Op 14 september 2018, vond de eerste beiaardcantus plaats in Sint-Truiden. Met 500 aanwezige, werd het door de media beschreven als "een schot in de roos". Het mooie weer in combinatie met Truiense gemütlichkeit zorgde voor een prachtig avond die in ieders geheugen gegrift staat.
​
​